X

Efectul pe care îl au vinetele asupra colesterolului

Efectul pe care îl au vinetele asupra colesterolului. Vinetele sunt una dintre cele mai gustoase și mai utile legume de vară. Dar persoanele cu colesterol ridicat știu foarte bine că trebuie să își monitorizeze strict dieta și să elimine din ea toate produsele care duc la creșterea nivelului de lipide.

Potrivit cercetătorilor de la Harvard Medical School, vinetele sunt o „legumă săracă în calorii” care reprezintă „o sursă bună de fibre solubile”. Este deosebit de utilă pentru ateroscleroză – datorită faptului că pulpa sa conține fibre grosiere, care, cu o utilizare regulată, elimină toxinele din organism și reduc nivelul de colesterol „rău”.

CITEȘTE  ȘI: Secretul salatei de vinete din bucătăria marilor chefi

Efectul pe care îl au vinetele asupra colesterolului

În noul studiu, oamenii de știință de la Harvard au investigat efectele acestei legume asupra nivelului lipidelor plasmatice. În timpul studiului, 13 iepuri masculi au fost repartizați aleatoriu în grupurile de control (C), hipercolesterolemic (H) și vinete (A).

Iepurii din grupurile H și A au fost hrăniți cu o dietă suplimentată cu colesterol (0,5 la sută) și ulei de nucă de cocos (10 la sută) timp de patru săptămâni. În plus, grupul A a primit 10 ml de suc de fructe pe zi în ultimele două săptămâni.

Studiile arată că, după patru săptămâni, iepurii din grupul A au o greutate semnificativ mai mică, niveluri de colesterol mai scăzute decât cei din grupul H.

„La iepurii hipercolesterolemici, sucul de vinete a redus semnificativ greutatea și lipidele plasmatice”, se arată în concluzia studiului. Această legumă conține o cantitate mare de vitamine, printre care C și B6, acid folic, caroten, precum și oligoelemente: potasiu, calciu, fier, cupru, zinc etc. Conținutul ridicat de săruri de potasiu din ea are un efect pozitiv asupra funcției cardiace și ajută la eliminarea excesului de lichide din organism.

Vinetele conțin, de asemenea, o mulțime de fibre, care sunt necesare pentru a normaliza activitatea intestinelor. Cantitățile mari de mangan din această legumă sunt necesare pentru sănătatea oaselor și pentru prevenirea osteoporozei.

Datorită conținutului ridicat de potasiu, leguma are un efect pozitiv asupra activității inimii și ajută la reducerea umflăturilor. Prin urmare, includerea sa în dieta persoanelor cu metabolism mineral afectat, precum și în bolile renale și biliare, este obligatorie. Datorită conținutului scăzut de calorii, vinetele sunt recomandate pentru alimentația dietetică. De asemenea, ele trebuie să fie prezente în dieta persoanelor cu diabet.

Cu toate acestea, în niciun caz nu trebuie să abuzeze de această legumă. Consumul recomandat este de cel mult două ori pe săptămână. În același timp, vinetele trebuie consumate fierte sau înăbușite, atunci când sunt prăjite în ulei, conținutul lor caloric crește semnificativ.

CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic dezvăluie: Greșeala pe care o facem atunci când gătim vinete

Ca și cartofii, ardeii dulci și roșiile, această legumă conține alcaloizi. La persoanele cu o predispoziție la boli articulare (artrită și artroză), aceste substanțe pot provoca inflamații.

Vinetele trebuie folosite cu prudență în bolile tractului gastrointestinal, deoarece fibrele grosiere pot provoca o exacerbare a gastritei și a ulcerelor. Cu ulcer duodenal, această legumă nu este recomandată deloc, potrivit actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro